mijnlaatstedieet
  • Home
  • Het programma
  • Gratis consultatie
  • Resultaten voor-na
  • Prijs
  • Recepten fase 2
  • Recepten fase 3
  • 21 dagen detox
  • Contact
  • Vestigingen
  • Werken bij MijnLaatsteDieet
  • Blog

Kon je vannacht niet doorslapen? Dit zijn 7 mogelijke oorzaken

9/27/2016

0 Reacties

 
Foto
Ben je vannacht een paar keer wakker geworden en kon je maar moeilijk terug in slaap vallen? Je bent zeker niet alleen. Uit het grote slaaponderzoek van Het Laatste Nieuws en hln.be bleek eerder al dat de Vlaming zichzelf maar 6,12 op 10 geeft qua slaapkwaliteit. Hoe het komt dat je moeilijk kunt doorslapen? Dit zijn 7 mogelijke oorzaken.
​1. Te veel cafeïne
Je weet waarschijnlijk wel dat cafeïne inwerkt op je slaap. Maar je valt er niet alleen moeilijker door in slaap, het heeft ook invloed op de kwaliteit van je slaap. Cafeïne heeft namelijk een halfwaardetijd van drie tot vijf uur, wat betekent dat het je lichaam evenveel tijd kost om de helft van je cafeïne-inname af te breken. Kortom, het kan zijn dat je de effecten van cafeïne uren later nog steeds voelt. Probeer dus minstens 6 uur voor je gaat slapen geen cafeïnehoudende dranken meer te drinken. 

2. Stress
Stress en een slaaptekort lijken hand in hand te gaan. Als je stress hebt, kan het moeilijk zijn om goed te slapen en het kan leiden tot slapeloosheid in het holst van de nacht. Als je niet genoeg slaapt, ben je alleen maar extra vatbaar voor stress, en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Hoewel het makkelijker gezegd is dan gedaan, is het toch belangrijk om te proberen ontstressen voor je in bed kruipt. 

3. De omgeving
Waar je slaapt kan eveneens bijdragen aan een slechte nachtrust. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen, om de perfecte slaapomgeving te creëren. Eerst en vooral is het belangrijk om je slaapkamer koel te houden. Zorg er ook voor dat je gordijnen de kamer volledig verduisteren, en investeer daarnaast in een kwaliteitsvolle matras en aangenaam beddengoed. Gebruik tenslotte oordopjes zodat je in volledige stilte kunt slapen.  

4. Rugpijn
Rugpijn kan ervoor zorgen dat je maar geen comfortabele slaappositie vindt en je kunt er ook plots door wakker worden. Als je chronische rugpijn hebt, is het belangrijke om de onderliggende oorzaak te behandelen. Maar ook je slaaphouding heeft invloed. De beste positie om rugklachten en nekpijn te verlichten is volgens de Mayo Clinic op je zij liggen, met je knieën lichtjes opgetrokken en een kussen tussen je knieën in.

5. Hormonen
Hormonen hebben een sterke invloed op je slaapritme en je slaappatroon. Je menstruale cyclus, zwangerschap en de menopauze veroorzaken vaak hormonale veranderingen bij vrouwen, die ervoor zorgen dat je niet goed kunt doorslapen. Een verminderde oestrogeenproductie kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je opvliegingen krijgt, die je wakker maken in het midden van de nacht. Je kunt je hormonen (helaas) niet altijd controleren, maar als je er té veel last van hebt, ga je best eens langs de dokter om raad te vragen.

6. Alcohol
Een glas alcohol voor het slapengaan zal er misschien voor zorgen dat je sneller in slaap valt, maar het verslechtert de kwaliteit van je slaap ook aanzienlijk. Het zorgt ervoor dat je veel minder diep slaapt en bijgevolg ook sneller wakker wordt. Probeer dus een paar uur voor je gaat slapen geen alcohol meer te drinken.

7. Te laat eten
Door nog te eten na 20u-21u 's avonds kan je wel onrustiger slapen, zeker als de maaltijd zwaar op je maag ligt. Wil je toch nog snacken voor je gaat slapen? Eet dan tot maximaal 21u iets licht verteerbaar en vermijd pikante en vette voeding.
0 Reacties

Als je 's avonds laat eet, verhoog je het risico op een hartaanval

9/7/2016

0 Reacties

 
Foto
Wanneer je minder dan twee uur na het avondeten gaat slapen, breng je je gezondheid in gevaar. Je lichaam bevindt zich dan immers nog in een soort alarmtoestand. Je late avondmaal zorgt er dan voor dat je bloeddruk 's nachts niet daalt, waardoor je risico op een hartaanval toeneemt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Gezondheidsexperts adviseren dat je voor 19 uur 's avonds eet zodat je lichaam de tijd krijgt om je eten te verteren en te rusten. Laat eten brengt meer schade toe aan het hart dan veel zout eten, zo waarschuwen specialisten in Daily Telegraph.

Hoge bloeddruk
Cardiologen aan een Turkse universiteit bestudeerden meer dan 700 mannen en vrouwen met hoge bloeddruk om na te gaan wat de gezondheidsimpact is van verschillende etenstijden en de samenstelling van hun dieet. 

De meest significante impact op de bloeddruk 's nachts bleek van het laat eten te komen. Wie laat at, bleek dubbel zo vaak aan hypertensie te lijden, wanneer de bloeddruk 's nachts niet voldoende afneemt.

Bloeddruk en adrenaline
De bloeddruk moet 10 procent dalen, maar bij bijna een kwart van de mensen die minder dan twee uur na het avondeten naar bed gingen, zakte de bloeddruk niet voldoende. Dit tegenover 14,2 procent van de proefpersonen die vroeger aten. Laat eten bleek ook de productie van stresshormonen zoals adrenaline te stimuleren. 
Bovendien: bij wie niet had ontbeten bleek die daling van de bloeddruk ook onvoldoende, maar niet ontbijten bleek minder impact te hebben dan laat eten 's avonds.

Kunstlicht
Professor cardiologie Ebru Ozpelit van de universiteit van Izmir stelt dat onze moderne levensstijl en zaken zoals kunstlicht ervoor zorgen dat mensen later eten. Op het congres voor cardiologen in Rome verklaarde ze: "We moeten de ideale tijdstippen en frequentie van onze maaltijden beter vastleggen want wannéér we eten is wellicht net zo belangrijk als wat we eten".

​


0 Reacties

    Archives

    Februari 2019
    December 2018
    Juni 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    December 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015

MIJNLAATSTEDIEET

MijnLaatsteDieet biedt een gezondheidsprogramma 
op maat dat u hebt voor het leven.  

Wij hebben beslist om u eens en voor altijd verder te 
helpen met een persoonlijk programma dat u alles 
biedt om uw gezonde
 levensstijl te behouden.
CONTACTGEGEVENS

MijnLaatsteDieet hoofdkantoor
Oudebaan 3 bus 1
3540 Herk-de-Stad

Telefoon: 0479-902447
Email:
mijnlaatstedieet@gmail.com
SNEL NAAR

>>Het programma
>>Gratis consultatie
>>Contact
>>Prijs
>>Werken bij MijnLaatsteDieet
>>Blog

>>Recepten


Copyright 2016 - mijnlaatstedieet.com - All Rights Reserved