Bewerkt/rood vlees vs. darmkanker
Beperk je consumptie van rood vlees tot maximum 500 gram per week. Eén van de grootste bommetjes werd deze week gelost, toen de Wereldgezondheidsorganisatie naar buiten kwam met het nieuws dat te veel rood en bewerkt vlees kankerverwekkend is. Onder rood vlees wordt varken, rund, lam, paard en geit verstaan. Bewerkt vlees werd behandeld om de houdbaarheidsdatum te verlengen, door te roken, zouten, drogen of bewaarmiddelen toe te voegen. Onder meer charcuterie, spek, hamburgers, hotdogs of kippenworst vallen onder die categorie.
Dit kan je doen: Nooit meer een boterham met salami dan, en toch maar vegetariër worden? Zo'n vaart hoeft het niet te lopen. Vlees bevat ook goede voedingsstoffen voor ons lichaam, zolang je niet overdrijft. Voor rood vlees beperk je je beter tot maximaal 500 gram per week, voor charcuterie is 50 gram per dag de absolute maximum. Met mate eten is dus de boodschap. Een extra geruststelling: het aantal doden door darmkanker is de afgelopen jaren gedaald.
Stoffen die onze hormonen in de war sturen
Plastic flessen ruil je beter in voor glazen exemplaren. Begin deze maand lanceerde partij Groen het voorstel om hormoonverstoorders in verpakkingen te verbieden. Deze chemische stoffen komen voor in onder meer plastic flessen, blikjes en allerlei verpakkingen, en sturen onze hormonen in de war. Er is een verband te vinden tussen deze hormoonverstoorders en kanker.
Dit kan je doen: Kies voor glazen flessen in de winkel, in plaats van plastic of blik. Vermijd zelf ook het gebruik van plastic potjes en plastic vershoudfolie. Koop daarnaast zo weinig mogelijk bewerkte en verpakte voeding, maar kies voor verse producten.
Zwangerschap en kinderkanker
Ongezonde voeding tijdens de zwangerschap is mogelijk een oorzaak van kinderkanker, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Het goede nieuws aan deze ontdekking is dat je zelf in de hand hebt wat je eet tijdens je zwangerschap. Professor David Khayat, diensthoofd van de afdeling oncologie in een ziekenhuis in Parijs, schreef er een boek over, Het Echte Anti-Kanker Dieet.
Dit kan je doen: Zorg voor voldoende variatie in voeding, zowel wat het eten zelf als de bereidingswijzen betreft. Kies daarnaast voor producten met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen, zoals biologische groenten en fruit. Drink genoeg, en let op met vervuilde vissoorten en rood vlees.
Teflonpannen
Een krasvrije teflonplan is in principe 100% veilig. Gisteren werden ook bij ons giftige Teflonpannen gesignaleerd. Tot voor kort werd voor het maken van antiaanbakpannen de stof PFOA gebruikt, een giftig product dat maandenlang in het bloed kan blijven. De stof wordt geasocieerd met lever-, blaas-, nier- en teelbalkanker, een verhoogde cholesterol en geboorte-afwijkingen.
Dit kan je doen: Die dure pannen moeten niet naar het containerpark, wel is het belangrijk dat je ze correct gebruikt. De stof is enkel kankerverwekkend bij blootstelling eraan, en dat gebeurt als de beschermlaag van je pan beschadigd raakt. Zorg er dus voor dat er geen krassen in de beschermlaag komen door houten lepels te gebruiken, was de pan af met een zachte spons en laat hem niet oververhitten.
Appels en pesticiden
Kies zoveel mogelijk voor biologisch fruit, en was het zelfs dan nog steeds goed af onder kraan. Als het op het gebruik van pesticiden bij appels aankomt, zit België bij de slechtste leerlingen van de klas. Volgens een rapport van milieuorganisatie Greenpeace gebruikt België op één land na (Italië) de meeste pesticiden van Europa. Vooral telers die appels leveren aan supermarkten gebruiken pesticiden.
Dit kan je doen: Simpeler kan niet: kies zo veel mogelijk voor onbewerkt, biologisch fruit, en was zelfs dan je stukken fruit nog goed af onder de kraan. Om helemaal op safe te spelen kan je de schil verwijderen.