mijnlaatstedieet
  • Home
  • Het programma
  • Gratis consultatie
  • Resultaten voor-na
  • Prijs
  • Recepten fase 2
  • Recepten fase 3
  • 21 dagen detox
  • Contact
  • Vestigingen
  • Werken bij MijnLaatsteDieet
  • Blog

Nu alles plots kankerverwekkend lijkt, waar kunnen we zelf op letten?

10/29/2015

0 Reacties

 
Foto
We worden deze maand om de oren geslagen met onrustwekkend nieuws over kankerverwekkende stoffen. Vertrouwde producten lijken plots niet meer veilig, gaande van rood vlees, over tampons naar Teflonpannen. Om door de bomen het bos te zien tussen deze negatieve berichtgeving, vatten we samen waar je nu allemaal zelf op kan letten om kankerverwekkende stoffen zoveel mogelijk te mijden. Een praktisch en bruikbaar overzicht.

Bewerkt/rood vlees vs. darmkanker
Beperk je consumptie van rood vlees tot maximum 500 gram per week.  Eén van de grootste bommetjes werd deze week gelost, toen de Wereldgezondheidsorganisatie naar buiten kwam met het nieuws dat te veel rood en bewerkt vlees kankerverwekkend is. Onder rood vlees wordt varken, rund, lam, paard en geit verstaan. Bewerkt vlees werd behandeld om de houdbaarheidsdatum te verlengen, door te roken, zouten, drogen of bewaarmiddelen toe te voegen. Onder meer charcuterie, spek, hamburgers, hotdogs of kippenworst vallen onder die categorie. 
Dit kan je doen: Nooit meer een boterham met salami dan, en toch maar vegetariër worden? Zo'n vaart hoeft het niet te lopen. Vlees bevat ook goede voedingsstoffen voor ons lichaam, zolang je niet overdrijft. Voor rood vlees beperk je je beter tot maximaal 500 gram per week, voor charcuterie is 50 gram per dag de absolute maximum. Met mate eten is dus de boodschap. Een extra geruststelling: het aantal doden door darmkanker is de afgelopen jaren gedaald.


​Stoffen die onze hormonen in de war sturen
Plastic flessen ruil je beter in voor glazen exemplaren. Begin deze maand lanceerde partij Groen het voorstel om hormoonverstoorders in verpakkingen te verbieden. Deze chemische stoffen komen voor in onder meer plastic flessen, blikjes en allerlei verpakkingen, en sturen onze hormonen in de war. Er is een verband te vinden tussen deze hormoonverstoorders en kanker. 
Dit kan je doen: Kies voor glazen flessen in de winkel, in plaats van plastic of blik. Vermijd zelf ook het gebruik van plastic potjes en plastic vershoudfolie. Koop daarnaast zo weinig mogelijk bewerkte en verpakte voeding, maar kies voor verse producten. 


Zwangerschap en kinderkanker
Ongezonde voeding tijdens de zwangerschap is mogelijk een oorzaak van kinderkanker, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht.  Het goede nieuws aan deze ontdekking is dat je zelf in de hand hebt wat je eet tijdens je zwangerschap. Professor David Khayat, diensthoofd van de afdeling oncologie in een ziekenhuis in Parijs, schreef er een boek over, Het Echte Anti-Kanker Dieet. 
Dit kan je doen: Zorg voor voldoende variatie in voeding, zowel wat het eten zelf als de bereidingswijzen betreft. Kies daarnaast voor producten met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen, zoals biologische groenten en fruit. Drink genoeg, en let op met vervuilde vissoorten en rood vlees. 


Teflonpannen
Een krasvrije teflonplan is in principe 100% veilig. Gisteren werden ook bij ons giftige Teflonpannen gesignaleerd. Tot voor kort werd voor het maken van antiaanbakpannen de stof PFOA gebruikt, een giftig product dat maandenlang in het bloed kan blijven. De stof wordt geasocieerd met lever-, blaas-, nier- en teelbalkanker, een verhoogde cholesterol en geboorte-afwijkingen.
Dit kan je doen: Die dure pannen moeten niet naar het containerpark, wel is het belangrijk dat je ze correct gebruikt. De stof is enkel kankerverwekkend bij blootstelling eraan, en dat gebeurt als de beschermlaag van je pan beschadigd raakt. Zorg er dus voor dat er geen krassen in de beschermlaag komen door houten lepels te gebruiken, was de pan af met een zachte spons en laat hem niet oververhitten.

Appels en pesticiden
Kies zoveel mogelijk voor biologisch fruit, en was het zelfs dan nog steeds goed af onder kraan.  Als het op het gebruik van pesticiden bij appels aankomt, zit België bij de slechtste leerlingen van de klas. Volgens een rapport van milieuorganisatie Greenpeace gebruikt België op één land na (Italië) de meeste pesticiden van Europa. Vooral telers die appels leveren aan supermarkten gebruiken pesticiden.
Dit kan je doen: Simpeler kan niet: kies zo veel mogelijk voor onbewerkt, biologisch fruit, en was zelfs dan je stukken fruit nog goed af onder de kraan. Om helemaal op safe te spelen kan je de schil verwijderen.

0 Reacties

"Bewerkt vlees kan kanker veroorzaken"

10/27/2015

0 Reacties

 
Foto
Het eten van bewerkt vlees, zoals charcuterie, is "kankerverwekkend" en de consumptie van rood vlees is "waarschijnlijk kankerverwekkend". Dat blijkt uit een rapport van het International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat vandaag officieel werd voorgesteld. De resultaten, die gebaseerd zijn op 800 studies over het verband tussen kanker en vleesconsumptie, bevestigen de aanbevelingen om niet te veel vlees te eten, aldus dokter Christopher Wild (IARC).

Bewerkt vlees is kankerverwekkend, rood vlees is mogelijk kankerverwekkend. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft vandaag officieel gewaarschuwd voor het eten van te veel vlees. Volgens de Global Burden of Disease Project sterven wereldwijd jaarlijks 34.000 mensen aan kankers die te wijten zijn aan een overmatige consumptie van bewerkt vlees. Ter vergelijking: per jaar komen eveneens 1 miljoen mensen om door kanker die veroorzaakt wordt door tabak en 600.000 aan het gebruik van alcohol.

Het gaat om vleessoorten die bewerkt zijn zodat ze langer houdbaar zijn of een sterkere smaak krijgen zoals (knak)worstjes, hamsoorten en ingeblikt vlees. Dat bewerkte vlees staat in de gevaarlijkste categorie, Groep 1. Dat is "gebaseerd op voldoende bewijs dat het eten van bewerkt vlees dikkedarmkanker veroorzaakt", aldus de WHO. 

Volgens de IARC-experts verhoogt elke 50 gram rood vlees die men dagelijks eet het risico op dikkedarmkanker met 18 procent. "Voor een individu blijft het risico op het ontwikkelen van dikkedarmkanker door zijn consumptie van bewerkt vlees klein, maar het risico wordt wel groter naarmate de hoeveelheid vlees dat men eet", aldus dokter Kurt Straif. Bovendien wordt kanker ook veroorzaakt door andere voedingsgewoonten, genetische voorbeschiktheid of een pathologische toestand.
0 Reacties

TIENERS MOETEN VROEG GAAN SLAPEN OM NIET TE VERDIKKEN

10/22/2015

0 Reacties

 
Foto
De puberteit is vaak een periode waarin jongeren bijkomen. De puberteit brengt veranderingen in de lichaamsbouw teweeg, en de drang naar meer onafhankelijkheid gaat vaak gepaard met andere eetgewoonten. Maar een nieuwe studie toont nu aan dat ook de nachtrust mogelijk meespeelt in de gewichtstoename.

Slaap en gewicht bij tieners
Jongeren en volwassenen die de hele week laat gaan slapen, lopen meer kans om bij te komen dan diegenen die op tijd gaan slapen. Onderzoekers hebben het slaapgedrag en het gewicht onderzocht van meer dan 3300 jongeren en jongvolwassenen. Ze onderzochten drie sleutelmomenten: het begin van de puberteit, de universiteitsjaren en het begin van de volwassen leeftijd. Het verdict: na vijf jaar komt één uur slaap minder per nacht overeen met 2,1 BMI-punten extra. Een verschil dat zeker niet te verwaarlozen is, als je weet dat het normale gewicht tussen 18,5 en 24,9 BMI ligt, dat zijn dus maar een kleine zeven punten. Het is dus heel goed denkbaar dat jongeren door een slechte slaaphygiëne op vijf jaar tijd van een normaal gewicht naar overgewicht evolueren …


Het uur waarop we gaan slapen is belangrijker dan de duur van de slaap
Volgens de onderzoekers veranderde de totale duur van de slaap niets aan de zaak en lichaamsbeweging of de uren die ze voor de buis op de pc doorbrachten evenmin: ook als met al die factoren rekening gehouden wordt, stijgt de BMI bij wie laat gaat slapen. De onderzoekers hebben trouwens ook vastgesteld dat veel pubers niet aan de negen uur slaap komen die ze nodig hebben. En ook dat veel van die jongeren moeite hebben om de hele dag wakker te blijven.

​
Jongeren zouden vroeger moeten gaan slapen
Jongeren of zelfs jonge volwassenen overhalen om vroeger te gaan slapen is natuurlijk niet makkelijk. Heel wat factoren, onder meer hun normale waak-slaapcyclus, stapelen zich op om hen te verleiden langer op te blijven. We weten trouwens dat jongeren veel gebruik maken van hun smartphone en dergelijke, en net die toestellen zijn de vijand van de slaap.
Het gewicht is dus een extra argument om kinderen, jongeren of volwassenen te proberen te overtuigen meer belang te gaan hechten aan het uur waarop ze gaan slapen!

0 Reacties

De waarheid over ons voedsel: weet u écht wat u eet?

10/10/2015

0 Reacties

 

Het boek 'Wat (w)eten we?' is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 19,95 euro.De mens anno 2015 heeft eigenlijk geen idee meer van wat er in zijn eten zit, hoe het daar is terechtgekomen en wat voeding doet met zijn lichaam. Laurens De Meyer schetst in een nieuw boek een vlijmscherp beeld van onze voedingsindustrie.

Laurens De Meyer, mede-initiatiefnemer van Dagen Zonder Vlees en industrieel ingenieur in de voedingsindustrie, pleit in het boek 'Wat (w)eten we? De waarheid over ons voedsel', voor meer bewustzijn over onze voeding. 'Ik vind het verderfelijk dat de voedingsindustrie, gesteund door onwetende en/of onverschillige consumenten en gewetenloze politici, sloten geld verdienen op kosten van de menselijke en ecologische gezondheid', schrijft De Meyer, die in het boek een onthullend beeld van onze voedingsindustrie schetst.

Het boek staat bol van concrete wanpraktijken die welig tieren. Een handvol multinationals wil echter niet dat we op de hoogte zijn van hun dagelijkse praktijken. Deze 7 feiten over uw dagelijkse kost had u misschien ook liever niet geweten.

Glanzend fruit

In de afdeling groenen en fruit staan koelkasten met vers versneden fruitsla of klassieke salade. De versheid van deze producten krijgt wel een bijzonder wrange nasmaak wanneer we een kijkje nemen achter de schermen. Een van de vertrouwelijke ingrediënten zijn de zogenaamde coatings, zoals Natural Seal. Het zorgt ervoor dat het fruit wordt afgeschermd van zuurstof waardoor het niet meer kan oxideren en dus ook niet meer kan verkleuren. Het fruit kan zo wekenlang zijn verse look behouden.

'Magere' yoghurt

De hoeveelheid suiker die aan producten wordt toegevoegd is niet te vatten . Zoals bij magere yoghurt bijvoorbeeld. Knoop dit in je oren: elk zuivelproduct dat zichzelf met een 'mager'-claim op de borst slaat, behoort per definitie tot de categorie marketeers-onzin. De vetten in zuivel die worden vervangen door suiker zinj nu net die vetten waar je lijf dankbaar gebruik van maakt.

Rode zalm, slecht ogen

Het E-nummer canthaxantine wordt in voer voor gekweekte zalm verwerkt om de vis een fraaie rode kleur te geven. Bij kippenvoer levert het vollere gele eierdooiers op en frisser ogend kippenvlees. Want daar zitten we blijkbaar met zijn allen op te wachten. De stof valt onder de noemer 'natuurlijke kleurstof' en wordt gewonnen uit champignons en flamingoveren of gesynthetiseerd uit bètacaroteen. Helaas hebben wetenschappers vastgesteld dat te hoge blootstelling aan de stof schadelijk is voor de ogen. Canthaxantine werd daarom verboden in Nieuw-Zeeland, Australië en Zwitserland. Maar in de Europese Unie en de Verenigde Staten is het nog wel toegelaten.

Pseudokaas

Nepkaas is een rijzende ster in het firmament van het verwerkte voedsel. Kant-en-klare lasagnes, cheeseburgers en pizza's gebruiken een substantie die lijkt op kaas en ruikt naar kaas, alleen is het geen kaas? Dergelijke nepkaas bestaat uit een mengsel van palmolie, melkeiwit en zetmeel. Het geheel wordt afgewerkt met een heleboel kleurstoffen en smaakstoffen zodat het neigt naar the real thing. Je kan één zelfde stukje 'kaas' de smaak geven van geit, schaap, camembert, emmentaler, gruyère,...

Luizen in aardbeienijs

Aangezien aardbeien vrij duur zijn, kiezen veel producenten ervoor om deze smaak te creëren op basis van tientallen verschillende chemische ingrediënten (voor alle duidelijkheid: geen daarvan hebben een link met echte aardbeien) en de typische aardbeienkleur wordt vaak gerealiseerd door het gebruik van karmijn dat wordt gewonnen uit de schildjes van de cochenilleluis. De cochenille leeft op schijfcactussen en is in hoge dosis giftig. Je kan karmijn, ofwel de luis in de pels, herkennen aan het nummer E120. Om kleurvastheid te krijgen, wordt er aan de geplette luizen nog een mespuntje tin of aluin gevoegd.

Brood in de supermarkt

Brood in de supermarkt wordt ingevroren geleverd en wordt er vijf minuutjes afgebakken. Er is niks ambachtelijks of authentieks aan, laat staan vers. Maar het verspreidt wel een aangename broodgeur in de supermarkt, goed voor de cijfers. Het brood dat je koopt in de supermarkt kan op die manier al een paar maandjes oud zijn. Vaak wordt ook gedacht dat donker brood sowieso gezonder zou zijn dan wit brood, omdat het meer vezels bevat. Als je weet dat de donkere kleur vaak wordt verkregen door kleurstoffen kom je als consument opnieuw bedrogen uit. Vooral de erg donkere broden danken hun tint veelal aan motextract of gebrande suikers.

'Horror'varkensvlees

Bij het bereiden van varkensvlees kan een onaangename 'berengeur' vrijkomen. Het luchtje wordt veroorzaakt door bepaalde hormonen van mannelijke varkens. Om die geur te vermijden gaat men de mannelijke biggen castreren. Ze maken hiervoor een snede in het scrotum, snijden de zaadleiders door en scheuren de testikels van het varkenslijf... meestal zonder verdoving. Je moet geen selectie op zak hebben voor het wereldkampioenschap Empathisch Vermogen om je voor te stellen dat hier onuitstaanbare pijnen mee gepaard gaan. Het is niets minder dan pure horror die zich elke dag honderden keren afspeelt binnen de vier muren van onze varkensstallen. (TE)

Het boek 'Wat (w)eten we?' is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 19,95 euro.



0 Reacties

    Archives

    Februari 2019
    December 2018
    Juni 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    December 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015

MIJNLAATSTEDIEET

MijnLaatsteDieet biedt een gezondheidsprogramma 
op maat dat u hebt voor het leven.  

Wij hebben beslist om u eens en voor altijd verder te 
helpen met een persoonlijk programma dat u alles 
biedt om uw gezonde
 levensstijl te behouden.
CONTACTGEGEVENS

MijnLaatsteDieet hoofdkantoor
Oudebaan 3 bus 1
3540 Herk-de-Stad

Telefoon: 0479-902447
Email:
mijnlaatstedieet@gmail.com
SNEL NAAR

>>Het programma
>>Gratis consultatie
>>Contact
>>Prijs
>>Werken bij MijnLaatsteDieet
>>Blog

>>Recepten


Copyright 2016 - mijnlaatstedieet.com - All Rights Reserved