mijnlaatstedieet
  • Home
  • Het programma
  • Gratis consultatie
  • Resultaten voor-na
  • Prijs
  • Recepten fase 2
  • Recepten fase 3
  • 21 dagen detox
  • Contact
  • Vestigingen
  • Werken bij MijnLaatsteDieet
  • Blog

Herfstdipje? Zo wapen je jezelf tegen de seizoensblues

10/11/2016

0 Reacties

 
Foto
De dagen worden korter, de uurtjes zon schaarser en samen met de temperaturen heb je misschien al gemerkt dat ook je humeur af en toe wat sneller daalt. Niks om je zorgen over te maken, want de wetenschap heeft een verklaring voor die seizoensgebonden blues, inclusief tips om de symptomen in te perken.

Er zijn verschillende biologische en psychologische redenen waarom ons humeur samen met de seizoenswissel een verandering doormaakt. Een grote factor daarin, zo legt professor psychologie Kathryn A. Roecklein uit aan The Huffington Post, is daglicht. "Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de lengte van de dag, die korter is in de winter en langer in de zomer, de hoofdreden is waarom de seizoenen ons gemoed beïnvloeden."
Verstoorde innerlijke klok 
"De innerlijke klok in je lichaam registreert de veranderingen van daglengte," legt Roecklein verder uit. Die circadiaanse klok is de interne timer in ons lijf, die vertelt wanneer we moe zijn en wanneer we moeten opstaan. Ze speelt ook een grote rol in andere systemen in ons lichaam, zoals het vrijgeven van hormonen, lichaamstemperatuur regelen, je metabolisme en je humeur. Als er minder licht is gedurende de dag, worden sommige van die systemen in ons lichaam verstoord. 

Minder serotonine, meer melatonine
Eén van die verstoorde systemen is ons humeur. Er is een studie die bewijst dat sommige mensen minder serotonine produceren in de donkerste maanden van het jaar, het zogenaamde gelukshormoon dat normaal gezien bijdraagt tot een gevoel van tevredenheid. Ander onderzoek ziet een verband tussen weinig licht en het produceren van melatonine, het hormoon dat ons slaperig maakt. Ook productie van stresshormonen kan door weinig zonlicht aangewakkerd worden. Hoeveel hinder je hier van ondervindt is sterk persoonsgebonden.

Eerste hulp bij herfstblues 
Een belangrijk punt dat de wetenschappers willen benadrukken, is dat die seizoensblues een biologische reactie is op de lichtsveranderingen. We kunnen niet alleen op pure wilskracht plots vrolijker worden, maar er zijn wel een paar praktische dingen die helpen om ons humeur een boost te geven.

- Laat het licht binnen. Probeer zoveel mogelijk natuurlijk daglicht te zien op een herfstige of winterse dag. Maak een wandeling tijdens de lunchpauze of neem de fiets naar het werk, als dat praktisch mogelijk is.

- Beweeg. Van sporten is al vaker bewezen dat het je humeur een boost geeft en stress inperkt. Zelfs al ziet de zetel er aanlokkelijker uit dan een loopsessie, doe die kleine moeite en je zal het merken aan je humeur. 

- Eet gezond. Comfort food is aanlokkelijk als je je down voelt, maar de snelle suikers in koekjes of de vetten in chips kunnen voor humeurschommelingen zorgen. Kies voor veel groenten, fruit, omega 3-vetzuren, eiwitten en lichte koolhydraten. Drink ook voldoende water!

- Maak tijd voor je vrienden. Sociaal contact zorgt ervoor dat je minder stress hebt en een beter gevoel over jezelf krijgt. Spreek af met vrienden en ga iets leuks doen, in plaats van elke koude avond in je zetel Netflix te kijken.
0 Reacties

Weet jij waarom walnoten op hersenen lijken?... & 7 andere voorbeelden

10/3/2016

0 Reacties

 
Foto
Een tros druiven heeft iets weg van een long, en wie heeft er nog nooit een banaan voor zijn mond gehouden als glimlach? Een oude, Europese filosofie gaat er dan ook van uit dat planten en dieren iets verklappen over hun gezondheidsvoordelen door de vorm alleen al. Zo zou een walnoot op een stel hersenen lijken, omdat de vrucht helpt tegen Alzheimer. Carly Jade Cochrane van Healthista lijst een paar opvallende op.
Wortels als ogen
​Snij je een wortel doormidden, dan lijkt die doorsnede opvallend hard op een oog, inclusief de lijnen van een pupil en iris. Wortels zitten boordenvol vitaminen en antioxidanten en bevatten daarnaast ook beta-caroteen. Die stof beschermt tegen oogziekten en vermindering van het zicht. 
Foto
Walnoot als brein
​De bochten en rimpels op een walnoot doen ze op een stel hersenen lijken. Walnoten bevatten dan ook een hoge dosis Omega 3-vetten, die het brein helpen functioneren. Recent nog toonde een studie aan dat walnoten het eiwit kunnen afbreken dat in verband wordt gebracht met Alzheimer.
​
Foto
Selder als botten
​Lange stengels selder doen met wat fantasie denken aan de vorm van beenderen. De groente draagt dan ook bij tot stevige botten, met zijn hoge calciumgehalte. Daarnaast bevatten zowel botten als selder exact 23% sodium. Een tekort aan sodium in je voedingspatroon zorgt voor zwakke botten, dus dan is genoeg selder eten een goede oplossing.
Foto
Tomaten als hart
​Snij een tomaat doormidden en je ziet de gelijkenis met de structuur van een hart en zijn vele kamers. In tomaten zit lycopeen, een stof die de kans op hartaandoeningen en verschillende kankers verkleint. In combinatie met gezonde vetten zoals olijfolie of avocado, wordt je absorptie van lycopeen nog eens tot tien keer groter. Labo-experimenten hebben daarnaast aangetoond dat lycopeen het effect van ongezonde cholesterol kan verminderen.
Foto
Bananen als mond
​De banaan heeft niet voor niets de vorm van een glimlach, beweert deze theorie. Het fruit bevat het proteïne tryptofaan, die na het eten wordt omgezet in de neurotransmitter serotonine. Dit 'gelukshormoon' is één van de belangrijkste stoffen die zorgt voor je gemoedstoestand in het brein. De meeste antidepressiva werken ook in op het niveau serotonine, aangezien grote hoeveelheden van dat stofje met een beter humeur worden geassocieerd.
Foto
Druiven als longen
​Onze longen bestaan uit vertakkingen met aan het einde van die takken een longblaasje. Die structuur lijkt erg op een trosje druiven, en zorgt ervoor dat zuurstof van de longen in de bloedstroom terechtkomt. Een voedingspatroon met veel vers fruit - waaronder druiven - zorgt voor een verlaagd risico op longkanker. Daarnaast bevatten de pitjes van druiven proanthocyanidine, die de symptomen van allergische astma kan verminderen.
​
​
Foto
Gember als maag
​Een volledige gemberwortel heeft de vorm van een maag, wat overeenkomt met het belangrijkste gezondheidsvoordeel dat er al jaren aan wordt toegeschreven. In Oosterse culturen gebruikten ze 2.000 jaar geleden al gember om misselijkheid te verminderen of de maag te kalmeren. Het is ook een belangrijke remedie tegen reisziekte.
​
Foto
Champignons als oren
​Snij een champignon doormidden en je ziet meteen de gelijkenis met een oor. Wie de groente toevoegt aan zijn maaltijden, kan het gehoor ook verbeteren. Champignons zijn één van de weinige voedingsmiddelen die vitamine D bevatten. Die vitamine is cruciaal voor gezonde botten, zelfs de minuscule botjes in je oor die ervoor zorgen dat je gehoor optimaal is.
Foto
0 Reacties

    Archives

    Februari 2019
    December 2018
    Juni 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    December 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015

MIJNLAATSTEDIEET

MijnLaatsteDieet biedt een gezondheidsprogramma 
op maat dat u hebt voor het leven.  

Wij hebben beslist om u eens en voor altijd verder te 
helpen met een persoonlijk programma dat u alles 
biedt om uw gezonde
 levensstijl te behouden.
CONTACTGEGEVENS

MijnLaatsteDieet hoofdkantoor
Oudebaan 3 bus 1
3540 Herk-de-Stad

Telefoon: 0479-902447
Email:
mijnlaatstedieet@gmail.com
SNEL NAAR

>>Het programma
>>Gratis consultatie
>>Contact
>>Prijs
>>Werken bij MijnLaatsteDieet
>>Blog

>>Recepten


Copyright 2016 - mijnlaatstedieet.com - All Rights Reserved