mijnlaatstedieet
  • Home
  • Het programma
  • Gratis consultatie
  • Resultaten voor-na
  • Prijs
  • Recepten fase 2
  • Recepten fase 3
  • 21 dagen detox
  • Contact
  • Vestigingen
  • Werken bij MijnLaatsteDieet
  • Blog

Nog steeds te veel antibiotica in onze voeding. Waar moet je op letten?

12/8/2015

0 Reacties

 
Foto
Een nieuwe Britse studie legt bloot dat er nog steeds te veel antibiotica in ons vlees en onze vis zit, waardoor we resistent kunnen worden tegen die medicatie. Wetenschappers hopen op een striktere regulering door overheden wereldwijd, maar in afwachting daarvan: wat kan je zelf doen om zo weinig mogelijk antibiotica via voeding binnen te krijgen? Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) en voedingsdeskundige Patrick Mullie geven enkele tips.

Om te vermijden dat ziektekiemen onder kuddes vee of vissen zich verspreiden en je zieke vis of vlees moet eten, wordt er zowel in de landbouw als visserij antibiotica gebruikt. Die wordt toegediend aan dieren die geslacht zullen worden. Bijgevolg komt die antibiotica door consumptie ook in ons lichaam terecht. We krijgen weliswaar kleinere dosissen binnen dan oorspronkelijk aan de dieren werden toegediend, maar toch is dat soort voeding niet risicoloos. De aanwezigheid van antibiotica in onze vis, vlees, en in mindere mate eieren of melk vergroot namelijk de kans op het resistent worden tegen bepaalde medicatie.

Aan banden leggen
Een nieuwe Britse studie zette het gevaar van te veel antibiotica in vlees en vis nog eens in de verf, door met een expertenpanel 139 voorgaande studies rond antibiotica in de landbouw en visserij te onderzoeken. "Het blijkt uit verschillende onderzoeken dat het verstandig zou zijn om het gebruik van antibiotica in de landbouw in te perken. Het wordt tijd dat de beleidsmakers hier iets aan doen," zo argumenteert een onderzoeker. Omdat het nog jaren kan duren voor zoiets ook effectief aan banden gelegd wordt, gingen wij ons oor te luisteren leggen bij toxicoloog Jan Tytgat van KU Leuven, en voedingsdeskundige Patrick Mullie.

Zoveel mogelijk variëren
"Probeer zo gevarieerd mogelijk te eten," raadt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven aan. "Als je dan eens een keertje vlees of vis binnenkrijgt die te veel antibiotica bevatten, is de kans kleiner dat je resistent wordt, omdat het zich dan verdunt." Verder hoeven we ons over producten binnen België volgens Tytgat niet al te veel zorgen te maken, omdat die onderworpen worden aan strenge controles van het Federaal Voedselagentschap. "De 'probleemkinderen' zitten vooral bij vis en schaaldieren van buiten de EU. In lage loonlanden, zoals bijvoorbeeld Azië, worden vaak antibiotica toegevoegd aan kweekvijvers, of veel antibiotica gebruikt om het langdurige transport naar Europa zonder ziektekiemen te laten verlopen."

Biologisch en vegetarisch
Voedingsexpert Patrick Mullie benadrukt het belang van zelf zoveel mogelijk vers te koken, zodat je weet wat je binnen krijgt. "Je kan ook af en toe vegetarisch eten om niet te veel antibiotica binnen te krijgen. Of kies voor een vaste slager waar je op vertrouwt." Is biologisch eten tot slot een garantie op antibiotica-vrije voeding? "In principe zou biologische vlees en vis veiliger moeten zijn, maar als consument weet je natuurlijk nooit hoe eerlijk die labels zijn," zegt Tytgat. "Je kan alleen maar hopen dat het klopt wat ze op de verpakking schrijven."
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Archives

    Februari 2019
    December 2018
    Juni 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    December 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015

MIJNLAATSTEDIEET

MijnLaatsteDieet biedt een gezondheidsprogramma 
op maat dat u hebt voor het leven.  

Wij hebben beslist om u eens en voor altijd verder te 
helpen met een persoonlijk programma dat u alles 
biedt om uw gezonde
 levensstijl te behouden.
CONTACTGEGEVENS

MijnLaatsteDieet hoofdkantoor
Oudebaan 3 bus 1
3540 Herk-de-Stad

Telefoon: 0479-902447
Email:
mijnlaatstedieet@gmail.com
SNEL NAAR

>>Het programma
>>Gratis consultatie
>>Contact
>>Prijs
>>Werken bij MijnLaatsteDieet
>>Blog

>>Recepten


Copyright 2016 - mijnlaatstedieet.com - All Rights Reserved